1. A hozzávalókat előző este kikészítjük, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek.
2. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe.
3. Minden hozzáávalót tálba teszünk, és robotgép dagasztó spiráljával addig dagasztatjuk, míg fényes rugalmas, sima tésztát kapunk.
4. Pihentetjük a gép táljában kb. fél órát, majd újra alaposan átkevertetjük.
5. Áttesszük nagyobb edénybe, kicsit alászórunk liszttel.
6. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük. Ha hidegebb a helyiség lehet 1-1,5 óra. (Hőmérséklettől függően kel, de várjuk meg, míg feljön a tészta.)
7. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk és beletesszük a mazsolát.
8. Hosszúra igazítjuk és 3 részre vágjuk. Kicsit megnyújtjuk a tésztákat, és hármasfonással megfonjuk.
9. Kizsírozott, középen lyukas kuglófformába tesszük.
10. Fél órát pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással.
11. Megszórjuk szeletelt mandulával, és egy kis egész mákkal.
12. Frissen begyújtott sütőbe tesszük. Kb. negyed óra múlva lejjebb vesszük a sütőt.
13. A kalács tetejére papírt teszünk, nehogy megégjen.
14. Kb. 60 perc alatt megsütjük.
15. A sütőt lezárjuk, az ajtaját nyitva hagyjuk, és a kalácsot a sütőben hagyjuk kihűlni.
16. Ha kihűlt, kifordítjuk a formából.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeverés