Húspástétom
Hozzávalók 4 főre:
• 8 tojás
• 50 dkg pulykamell filé
• 20 dkg főtt sonka
• 1 kis csokor petrezselyem
• 2 tojásfehérje
• 2 dl tejszín
• 1 mk szárított kakukkfű
• diónyi margarin
• 20 dkg szeletelt gépsonka
perc
1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, a két végét a sárgájukig levágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A pulykahúst és a sonkát ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a levágott tojások végeit, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk.
4. Margarinnal kikenünk egy 1,8 l űrtartalmú hosszúkás formát vagy őzgerincsütőt, melyet kibélelünk a sonkaszeletekkel, úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén.
5. A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányba egymás mellé rakjuk a tojásokat. Tetejére simítjuk a massza másik felét, ráhatjuk a sonkaszeleteket.
6. Vékonyan megkenünk egy alufólialapot rámával, és befedjük vele a formát. Egy tepsibe melegvizet öntünk, belerakjuk a masszával lefedett edényt (a víz az edény feléig érjen). 50-55 percig gőzöljük.
7. Ha megsült, az edényre egy deszkalapot rakunk, melyet lenyomatunk-tömörítjük, pl. tele vizes üveget rakunk rá.
8. Másnap, hidegen szeleteljük.
Hozzávalók 4 főre:
• 8 tojás
• 50 dkg pulykamell filé
• 20 dkg főtt sonka
• 1 kis csokor petrezselyem
• 2 tojásfehérje
• 2 dl tejszín
• 1 mk szárított kakukkfű
• diónyi margarin
• 20 dkg szeletelt gépsonka