Gyengénlátó változat
 Turisztika
 Rendezvények
 Pályázatok
 Nyomtatványok
 Közérdekű
 Hatósági nyilvántartások
 Gasztronómia
 E-mail
 Helyi Klímastratégia
 A Tiszavasvári Minimanó Óvoda családbarát infrastrukturális fejlesztése
 Zöld városközpont kialakítása Tiszavasváriban
 Iparterület kialakítása Tiszavasváriban
 Komplex felzárkóztató programok Tiszavasvári Külső-Szentmihály városrészén
 Tisztítsuk meg az Országot - I. ütem
 Találkozások tere kialakítása Tiszavasváriban
 Esély Otthon
 Külterületi útfelújítás és gépbeszerzés Tiszavasváriban
 A Váci Mihály Gimnázium épületének energetikai korszerűsítése
 Tiszavasvári város környezetvédelmi-infrastruktúra fejlesztése, lakóterület belvízmentesítése
 Tiszavasvári Önkormányzata Komplex Energetikai Fejlesztések Tiszavasváriban
 A Tiszavasvári Kabay-konyha korszerűsítése és agrárlogisztikai pont kialakítása
 NAPELEMES RENDSZER TELEPÍTÉSE TISZAVASVÁRI VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÉPÜLETEIRE
 Funkcióbővítő Integrált Települési Fejlesztések Tiszavasváriban
 Tiszavasvári Város Önkormányzatának szervezetfejlesztése
 Tiszavasvári Város belterületi vízrendezése
 Férőhelybővítés és komplex fejlesztés a tiszavasvári Fülemüle Természetvédő Óvodában a minőségi nevelés érdekében
 A Tiszavasvári Polgármesteri Hivatal épületének akadálymentesítése
 Iskolafejlesztés Tiszavasváriban
 Napelemes rendszer kialakítása a Tiszavasvári Polgármesteri Hivatalban

Szavazás

Aktuális ajánló Nyomtatás

Húsvéti foszlós kalács

Hozzávalók 4 főre:
• 1 kg finomliszt
• 5 dkg élesztő
• 4 dl tej
• 1 dl olaj
• 3 ek. cukor
• 1 mk. só
• 1 citrom reszelt héja
• 1 cs vaníliás cukor
• 1kk szódabikarbóna
• 1 tojás
• mazsola
• szeletelt mandula
• mák
Kenéshez: 1 tojás

Elkészítés
1. A hozzávalókat előző este kikészítjük, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek.
2. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe.
3. Minden hozzáávalót tálba teszünk, és robotgép dagasztó spiráljával addig dagasztatjuk, míg fényes rugalmas, sima tésztát kapunk.
4. Pihentetjük a gép táljában kb. fél órát, majd újra alaposan átkevertetjük.
5. Áttesszük nagyobb edénybe, kicsit alászórunk liszttel.
6. Meleg helyre tesszük, letakarjuk, és kétszeresére kelesztjük. Ha hidegebb a helyiség lehet 1-1,5 óra. (Hőmérséklettől függően kel, de várjuk meg, míg feljön a tészta.)
7. Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk és beletesszük a mazsolát.
8. Hosszúra igazítjuk és 3 részre vágjuk. Kicsit megnyújtjuk a tésztákat, és hármasfonással megfonjuk.
9. Kizsírozott, középen lyukas kuglófformába tesszük.
10. Fél órát pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással.
11. Megszórjuk szeletelt mandulával, és egy kis egész mákkal.
12. Frissen begyújtott sütőbe tesszük. Kb. negyed óra múlva lejjebb vesszük a sütőt.
13. A kalács tetejére papírt teszünk, nehogy megégjen.
14. Kb. 60 perc alatt megsütjük.
15. A sütőt lezárjuk, az ajtaját nyitva hagyjuk, és a kalácsot a sütőben hagyjuk kihűlni.
16. Ha kihűlt, kifordítjuk a formából.
sütési hőfok: 180 °C
sütési mód: hőlégkeverés

 

Kaszinótojás

Hozzávalók 2 főre:
• 4 db tojás
• 4 dkg vaj
• 1/2 mk fehér bors
• 1/2 mk só
• 1 mk mustár
• 1 ek majonéz
Bevonathoz:
• 2 ek majonéz
• 1 ek tejföl
• só, mustár - ízlés szerint
• 1/4 mk citromlé
• pár csipet cukor

Elkészítés
1. A tojásokat keményre főzzük.(forrástól számított 10 perc alatt)
2. A vajat habosra keverjük.
3. A tojásokat megpucoljuk, és az aljukat levágjuk, a sárgájukat kiszedjük.
4. Amikor a sárgája már langyos, villával összetörjük és a vajjal jól kikeverjük.
5. Hozzáadjuk a majonézt és a fűszereket (só, mustár bors) és jól összedolgozzuk.
6. A kapott masszát visszatöltjük az üregekbe és a megtöltött tojásokat egy tálra helyezzük a levágott felükkel lefelé.
7. A bevonathoz elkészítjük a sűrű tartármártást, és a tojásokra öntjük.
8. Hűtőben 10-12 órát állni hagyjuk.
9. Franciasaláta ágyon tálaljuk

 

Húspástétom

Hozzávalók 4 főre:
• 8 tojás
• 50 dkg pulykamell filé
• 20 dkg főtt sonka
• 1 kis csokor petrezselyem
• 2 tojásfehérje
• 2 dl tejszín
• 1 mk szárított kakukkfű
• diónyi margarin
• 20 dkg szeletelt gépsonka

 

Elkészítés
1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, a két végét a sárgájukig levágjuk. A petrezselymet finomra vágjuk.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
3. A pulykahúst és a sonkát ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a levágott tojások végeit, a kakukkfüvet és a petrezselymet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és összeturmixoljuk.
4. Margarinnal kikenünk egy 1,8 l űrtartalmú hosszúkás formát vagy őzgerincsütőt, melyet kibélelünk a sonkaszeletekkel, úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén.
5. A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányba egymás mellé rakjuk a tojásokat. Tetejére simítjuk a massza másik felét, ráhatjuk a sonkaszeleteket.
6. Vékonyan megkenünk egy alufólialapot rámával, és befedjük vele a formát. Egy tepsibe melegvizet öntünk, belerakjuk a masszával lefedett edényt (a víz az edény feléig érjen). 50-55 percig gőzöljük.
7. Ha megsült, az edényre egy deszkalapot rakunk, melyet lenyomatunk-tömörítjük, pl. tele vizes üveget rakunk rá.
8. Másnap, hidegen szeleteljük.

 

Báránypörkölt

Hozzávalók 4 főre:
• 1 kg csontos bárányhús
• 0,6 dl olaj
• 10 dkg vöröshagyma
• 1 dkg fűszerpaprika
• 8 g só
• 8 dkg zöldpaprika
• 3 dkg paradicsom
• 24 dkg laskatészta

Elkészítés:
A húst kicsontozzuk, és felkockázzuk, a hagymát, paprikát és a paradicsomot felaprítjuk. A hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst és a csontot, majd párolni kezdjük. Beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Amikor zsírjára sült, megpaprikázzuk, és vízzel felengedjük, majd készre főzzük.
A laskatésztát kifőzzük és a pörkölthöz tálaljuk.

Húsvét alkalmával terítékre kerülnek a sonka és tojás felhasználásával készült hagyományos és modern ételek, ételkülönlegességek, mint például a töltött tojás, továbbá bárányhúsból készült ételek is. A húsvétra készíthető ételek receptjei közül igyekeztünk néhányat összegyűjteni. Jó étvágyat kívánunk!

Tárkonyos bárány leves

Hozzávalók: 25 dkg báránycomb, 1 kisebb vöröshagyma, 20 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, zöldség, zöldborsó), 1 kisebb fehér paprika, 1 dl tejszín, 1 citromkarika, só, bors, morzsolt tárkony

Elkészítés: Az 1x1 cm-es kockára vágott báránycombot, zöldséget, sárgarépát, fehérpaprikát, valamint a zöldborsót lassú tűzön világos ragulevesnek megfőzzük, közben fűszerezzük. Eperlevél tésztát teszünk bele. A kész levesbe végül lassú keverés mellett beleöntjük a tejszínt. Forrón tálaljuk, citromkarikát teszünk rá. (A leves borjú húsból és fiatal birkahúsból is elkészíthető.)

Mákos-diós koszorú

Hozzávalók: 1 dl tej, 3 dkg élesztő, 27 dkg porcukor, 40 dkg liszt + a nyújtáshoz, 3 db tojás, 10 dkg vaj, szerecsendió, só, 20 dkg darált mák, 15 dkg darált dió, 2,5 dl tej, 3 dkg szeletelt mandula, sütőpapír

Elkészítés: Langyosítsuk meg a tejet, keverjük össze az élesztővel, 2 ek cukorral, 4 ek liszttel, és tegyük meleg helyre. Olvasszuk meg a vajat és tegyük félre. A liszthez keverjünk hozzá 12 dkg cukrot, 2 db tojást, 1-1 csipet sót és szerecsendiót. Adjuk hozzá a langyos vajat és a felfutott élesztőt. A simára gyúrt tésztát pihentessük kb. 15 percig. Közben készítsük el a töltelékeket. A mákoshoz főzzünk fel 1,5 dl tejet 15 dkg porcukorral, majd adjuk hozzá a mákot. A diót főzzük össze a maradék tejjel és cukorral. Osszuk három részre a tésztát. Két darabot nyújtsunk 0,5 cm vastag, hosszú téglalap alakúra. Az egyiket kenjük meg a mákos, a másikat a diós töltelékkel, majd mindkettőt tekerjük fel. A harmadik darab tésztából sodorjunk a tekercsekkel megegyező hosszúságú hengert. Fonjuk egybe a tésztákat, nyomjuk össze a végüket, és formázzunk a fonatból koszorút. Rakjuk sütőpapírral kibélelt tepsire, és pihentessük 20 percig. Ezután kenjük meg a maradék tojással és szórjuk meg a mandulával. Süssük előmelegített sütőben 175 fokon kb. 40 percig.

Májkrémes töltött tojás

Hozzávalók: 5 tojás, 4-5 dkg májkrém, vagy kenőmájas, 1 kk mustár, apróra vágott zöldpetrezselyem, csipetnyi só és bors, 1 ek tejföl, 1 kk ketchup, 2 kk szobahomérsékletű vaj, vagy margarin, késhegynyi majoranna.

Elkészítés: A tojásokat megfőzöm, lehűtöm, kettévágom. A sárgáját kiveszem és összegyúrom a többi hozzávalóval. A masszát habzsákkal visszatöltöm a fél tojásokba. Tetejüket az évszaknak megfelelő diszítőelemmel díszítem.

 


 

MÁKOSAN SZÉP AZ ÉLET

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 = mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12 -16 hónapos kezelést követően. Tanácsom tehát: hetente 3-szor fogyasszon mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazza a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák-olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe! A csontritkulás megelőzésére vagy az állapot javítására ugyancsak kedvező hatású a gyógynövényboltokban kapható medvehagyma alkoholos kivonatának tartós szedése.
És egy másik ugyanerről a témáról: Schirilla Györgyöt és Oláh Andort hosszú évekkel ezelőtt egy régészismerősük elhívta egy XIX. század eleji csallóközi temető feltárására, mivel a kétszáz éves csontvázak egyike sem volt csontritkulásos (nem voltak meggörbült hátú anyókák stb.) A két természetgyógyászra várt a feladat, hogy kiderítsék, mi lehetett az oka. Ők a választ az akkori emberek életmódjában találták meg. Nem édesítettek semmit cukorral, csak mézzel, nem ettek annyi vöröshúst mit mi, mangalicát tartottak, ami jóval egészségesebb. És, ez volt a legfőbb: rengeteg mákot ettek. Schirilla György 58-féle mákos étel receptjét gyűjtötte össze. Az volt a szokás, hogy a vendéget mákos kaláccsal, bejglivel kínálták, a mákos süteménynek ki kellett tartania ünneptől ünnepig. Márpedig a mák nagyon egészséges. Fantasztikusan nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas (a nagy vastartalomtól fekete), de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását. Schirilla György természetgyógyászként egy maga által kreált mákreceptet ajánlott csontritkulásra, ami egyszerűen elkészíthető, és még finom is: 25 dkg mákot le kell darálni, kevés vizet kell hozzáadni, és annyi mézzel édesíteni, amennyitől kellemesen édes lesz. Ezt össze kell forralni, de éppen csak az első "puttyanásig", mert különben a mák megkeseredik. Az elkészített mákot, ami tulajdonképpen olyan, mint a bejgli töltelék, be kell tenni egy befőttesüvegbe, és hűtőben tartani. Lényeg, hogy minden nap kell belőle enni legalább egy evőkanállal. Legjobb reggelire enni. Többet lehet, kevesebbet nem. Ha elfogyott, akkor újat készítünk. Az epebetegek keverhetnek hozzá reszelt almát, a cukorbetegek pedig használhatnak cukorpótlót és kicsit több vizet. Fontos, hogy ne cukorral édesítsék, mert a cukor kivonja a csontból a kalciumot. Jót tesz, ha utána például iszunk hozzá egy kis citromos vizet, mert a C-vitamin megkönnyíti a mákban levő anyagok felszívódását, beépülését. Mivel ez nem gyógyszer, csak egészséges táplálék, a hatását nem máról holnapra, hanem hosszabb távon fejti ki. Egyébként is arra is oda kell figyelni, hogy a mindennapi táplálkozásában cukor helyett mézet használjunk, húsból is kevesebbet, és akkor is inkább baromfit vagy mangalicát együnk. Nem tesznek jót a szénsavas üdítőitalok sem, mert a bennük levő foszforsav kivonja a csontból a kalciumot.

MÁKOSGUBA, VANÍLIAPUDINGGAL

Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag
vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák


Elkészítés:
Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a módosítással, hogy 7dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra simítjuk egy rétegben. Ráöntjük a pudingot, és jól összerázzuk (nem keverjük!) vele. A mákot megdaráljuk és rászórjuk. Ezzel is megrázogatjuk egy kicsit. Mazsolával díszítjük, és hidegen fogyasztjuk.

CSACSIFÜLE

Hozzávalók:
50 dkg rétesliszt,
25 dkg zsír,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
1 evőkanál porcukor,
csipetnyi só,
Töltelékhez:
kakaó,
mák,
dió,
vaníliás cukor

Elkészítés:
A zsírt egy fél óráig keverjük (géppel 3 percig verjük), majd az élesztőt belemorzsoljuk. A lisztet, tejfölt, cukrot meg sót beletesszük és egy éjszakán át pihentetjük. Másnap 1 mm vastagra nyújtjuk, nagy fánkszaggatóval kiszúrjuk, mindegyikre rakunk egy kanál tölteléket, félbehajtjuk és szép világosra sütjük. Még melegen vaníliás cukorba forgatjuk.

MÁKOS KUPOLA

Hozzávalók (8-10 darabhoz):
5 tojás,
kb. 10 dkg méz,
10 dkg porcukor,
1 evőkanál rum,
1 evőkanál citromlé,
3 evőkanál teljes őrlésű búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
20 dkg darált mák,
Lekváros töltelékhez:
4 evőkanál szilvalekvár,
4 evőkanál rum
Tejszínes töltetékhez:
2,5 dl tejszín,
3 evőkanál rum,
1 csomag habfixáló
Mázhoz:
1,5 dl tejszín,
13 dkg tejcsokoládé,
sütőpapír

Előkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük; a tojások sárgáját és fehérjét szétválasztjuk. A sárgáját 10 dkg mézzel, rummal és citromlével habosra keverjük; a fehérjéből kemény habot verünk, majd apránként beleteszünk 10 dkg porcukrot. A fehérjehabot óvatosan belevegyítjük; a lisztet, a sütőport és a mákot összekeverjük, majd szintén belekeverjük a krémbe. A masszát sütőpapírral kibélelt sütőbe öntjük (kb. 1,5 cm magasan), a tetejét elsimítjuk, és kb. 12 perc alatt megsütjük.

MÁKOS ROLÁD MANDARIN KRÉMMEL

Hozzávalók (12 szelethez):
4 tojás,
4 evőkanál víz,
15 dkg porcukor,
1 teáskanál vaníliás cukor,
csipetnyi só,
10 dkg teljes őrlésű liszt,
1 teáskanál sütőpor,
10 dkg darált mák,
1 csomag habfixáló,
5-6 db mandarin,
5 dl tejszín,
25 dkg sovány túró,
6 dkg méz,
2 dl joghurt,
porcukor meghinteni,
sütőpapír

Előkészítés:
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral; a sütőt 200 fokra előmelegítjük. A piskótához a tojást és a vizet robotgéppel kb. 5 perc alatt habosra keverjük; beleszórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Összeszitáljuk a lisztet és a sütőport, majd hozzáadjuk a mákot, majd az egészet belekeverjük a tojásos krémbe. A masszát egyenletesen rákenjük a sütőpapírra (felső Kép), majd kb. 12 perc alatt megsütjük. A piskótát cukorral beszórt konyharuhára borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a papírt, megszórjuk kristálycukorral és a konyharuhával együtt roláddá csavarjuk, majd kb. 1 órán áthűlni hagyjuk.

MÁKOSMEGGYES

Hozzávalók:
2 bögre darás liszt,
2 bögre cukor,
2 bögre darált mák,
2 tojás,
2 bögre tej,
citrom reszelt héja,
1 csomag sütőpor,
1 üveg meggybefőtt vagy 1 kg fejtett meggy
(A bögre 3 dl-es)

Elkészítés:
1. a cukrot a tojással habosra keverjük 2. hozzáadjuk a tejet 3. a sütőport belekeverjük a lisztbe 4. belekeverjük a lisztet és a mákot a masszába 5. a citromhéj reszeléket is hozzáadjuk. 6. Jól elkeverjük 7. kizsírozunk-lisztezünk egy 37x22 cm-es mély tepsit 8. beleöntjük a tésztát 9. a meggyet lecsepegtetjük a levétől, majd kevés lisztben meghempergetjük, hogy a tésztát ne áztassa el 10. a tészta tetején egyenletesen elosztjuk a meggyszemeket 11. előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük 150 C-fokon.

PIKÁNS ÍZŰ SAJTOS LÁNGOS

Hozzávalók:
40 dkg átszitált liszt,
1 evőkanál só,
1 evőkanál sütőpor,
12,5 dkg reszelt Cheddar jellegű sajt,
1 tojás,
1 evőkanál olaj,
1 evőkanál mák,
2,5 dl tej,
6 szelet füstölt sonka,
hagymás sajt.

Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük a sajttal. A tejet, olajat és felvert tojást hozzáadjuk. Kilisztezett deszkán gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval 6db 6 cm átmérőjű kört vágunk ki. Sütőlapra helyezzük, tejjel kenegetjük, megszórjuk mákkal. 220 fokon aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és a közepét sonkával és sajttal töltjük


 

 

Advertisement